Produkcja profesjonalnego sprzętu dla baristów
Współpraca z najlepszymi baristami w kraju zaowocowała powstaniem przyrządu, który nazywa się dystrybutorem kawy w sitku.
Problemem baristy jest często występujące tzw. kanałowanie wynikające z nierównomiernego rozłożenia zmielonej kawy w sitku. Ubicie tamperem tak luźno rozłożonej kawy może spowodować, że kawa nie będzie jednolicie ubita w całej objętości. Woda z ekspresu znajdzie sobie te luźne fragmenty i tam będzie przepływać zamiast przez całą objętość kawy.
Dystrybutor wykonujemy w 3 wersjach: drewnianej, metalowej i pośredniej z drewnianym pokrętłem.
Płynna regulacja śrubą pozwoli ustawić wysunięcie stopy optymalnie do posiadanego sitka i pozostałych parametrów pracy. Stopa wykonana została z metalu, który nie elektryzuje się więc drobiny kawy nie powinny zostawać na powierzchni roboczej.
Stopa dystrybutora jest tak ukształtowana aby po jednym obrocie cała objętość kawy została równomiernie rozłożona w sitku. Tak rozprowadzona kawa może już zostać ubita tamperem.
Najlepiej jeśli będzie to tamper nowego typu "PUSH".
Ceny dystrybutora kawy kształtują się miedzy 430 a 553 zł brutto zależnie od wersji wykonania.